Hamburgare

Från sunkig snabbmat till fine dining

En platt köttfärsbiff mellan två bröd. Kompletterat med lite olika tillbehör som ketchup, sallad och lök. Det är kanske den mest typiska och traditionella varianten.

Hamburgarens ursprung kan inte med säkerhet fastställas. Dock har man på olika platser serverat tillagat kött på, eller mellan, brödskivor. Pljeskavica kan anses vara en variant av hamburgare från balkan.
Den hamburgare vi är vana vid idag utvecklades i USA. 1904 är det år man med säkerhet vet att det serverades hamburgare som vi känner dem idag – kött mellan två bröd. Detta skedde på världsutställningen i Saint Louis.

I Sverige serverades den första hamburgaren i Helsingborg under utställningen H55. Det var också i Helsingborg som den första permanenta hamburgerrestaurangen öppnade. Burger-Grill, som restaurangen hette, invigdes 1956 av prins Bertil och en hamburgare kostade då 25 öre. Fler hamburgerställe öppnades i Helsingborg under samma namn och bör då med rätta benämnas Sveriges första hamburgerkedja – åtminstone lokalt. Annars brukar MAX anses vara Sveriges första hamburgerkedja och startade 1968.

Hamburgaren har på senare år flyttat in i finrummet och numera läggs det mer vikt på ingredienser.